5 produktów, które warto jeść, żeby uchronić się przed zawałem serca

dbanie o serce przeciw zawałowi

Zawał serca to jedna z najczarniejszych wizji w głowach ludzi. Sprzyjają mu liczne stresy, zawrotnie szybki tryb życia, brak ruchu i aktywności fizycznej oraz kiepskie odżywianie. Można jednak próbować mu zaradzić, zmieniając swoją dietę i dopuszczając do niej produkty chroniące organizm przed zawałem.

Dziś przedstawiamy Wam 5 produktów, dzięki którym oddalicie od siebie ryzyko zawału serca. Oto one:

połówki pomarańczy

Sok z pomarańczy

Warto wypijać przynajmniej 2 szklanki soku z pomarańczy dziennie, by zapobiec ryzyku zawału serca. Chodzi oczywiście tylko i wyłącznie o naturalny, świeżo wyciśnięty sok, który nie będzie zawierał konserwantów, barwników i aromatów. Pomarańcze zawierają sporo witaminy C oraz przeciwutleniaczy, dzięki temu chronią żyły przed zalegającym tłuszczem oraz dbają o dobrą kondycję naczyń krwionośnych.

Sok z żurawiny

Sok z żurawiny jest nie tylko pysznym napojem na gorące dni, ale również wspaniałym płynem, który uchroni nasz organizm przed zawałem. Żurawina ma właściwości regulujące ciśnienie oraz umożliwiające swobodny przepływ krwi. Podobnie jak w przypadku soku pomarańczowego – wystarczy pić jej dwie szklanki dziennie.

Pełnoziarniste pieczywo

Jeśli lubisz jadać na śniadanie czy kolację pieczywo – wybieraj tylko to pełnoziarniste. Będziesz mieć dzięki temu pewność, że coraz mniej zagraża Ci stan zawałowy. Pieczywo tego typu jest bardzo bogate w błonnik. A ten z kolei jest świetnym regulatorem cholesterolu w naszych organizmach. Cholesterol natomiast wpływa na serce.

owoc granatu

Owoc granatu

W naszym zestawieniu mamy również gratkę dla prawdziwych wielbicieli egzotycznych owoców. Wystarczy, że do obiadu czy deseru dorzucicie trochę ziaren granatu, a Wasze serce będzie Wam wdzięczne. Granat bowiem zawiera w swoim składzie tak zwane fitoskładniki. Fitoskładniki polepszają w organizmie produkcję tlenu, a także polepszają krążenie.